Ingredienser
Räcker till 6 – 7 portioner
- 1 lammstek med ben på ca 2 kg
- Skalet av i citron, skär loss med potatisskalare och hacka fint
- 4 klyftor vitlök, skala och hacka fint
- 2 msk hackad färsk rosmarin
- 2 msk hackad persilja
- 2 tsk mald svartpeppar
- 3 tsk salt
- 1/2 dl olivolja
Hur gör jag?
Sätt ugnen på 170 grader. Skär bort ytfettet, snitta sedan lammsteken ända in till benet vertikalt i sex skivor. Steken ska hålla ihop, men du ska krydda mellan skivorna.
Hacka vitlök, citronskal, rosmarin och blanda med svartpeppar, salt och olivolja. Om du har en mortel, stöt då blandningen väl så du får en smet. Fördela blandningen mellan skivorna och klappa in och tryck ihop steken. Bind gärna ihop den med kökstråd.
Lägg den sedan i en långpanna.
Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen mot benet och låt den steka till den håller 60 grader, om du vill ha den rosa.
Servera gärna med vita bönor från Toscana.
(Recept från Aino Heimerson)